Rimski vrelec je naravna mineralna voda, ki je izjemno bogata z železom. Izvira v dolini Kotelj na nadmorski višini 510 metrov, prav ob vznožju Uršlje gore.

Blagodejna in
tudi zdravilna?

Domačini so že v 15. stoletju poznali blagodejne in zdravilne učinke »kiseve vode«. Takratni izvir je bil zgolj s kamenjem obložena jama, zato je bilo treba za zajetje vode poklekniti in s tem izkazati vodi spoštovanje.

V 19. stoletju je bila mednarodno priznana in poznana kot »Koroški Rimski vrelec«. Še posebej so jo priporočali za zdravljenje:

  • živčnih bolezni,
  • slabokrvnosti,
  • bolezni prebavil in sluznic,
  • mehurja in ledvic,
  • grla in dihal ter
  • neješčnosti.

Ministrstvo za zdravje je leta 1972 opredelilo mineralno vodo iz Rimskega vrelca in Kotelj za naravno zdravilno sredstvo in pod pogoji, določenimi v zakonu kot uporabno v zdravstvene namene.

Najboljša namizna voda

Voda, ki naj bi jo pil sam cesar

Voda, ki naj bi jo pil sam cesar

Mineralna voda iz Rimskega vrelca je v 19. stoletju veljala za najboljšo namizno vodo v graških in dunajskih restavracijah, prodajali so jo celo v dunajskih lekarnah. Izvažali so jo v vsa večja mesta Avstro-Ogrske in v Anglijo. Stekleničili so jo ročno, njen prepoznavni znak pa je bil cvet planike. To vodo naj bi pil celo cesar Franc Jožef.

Domačini so jo pili kar ob izvirjo nosili na domove. Kasneje so po vodo hodili tudi otroci železarniških delavcev od blizu in daleč.

Vodni viri – naše bogastvo

Fine Dining experience

Varujemo koroško dediščino

Zavedamo se, da smo s projektom oživitve turističnega kompleksa Rimski vrelec tudi nosilci in ohranjevalci naše koroške naravne in kulturne dediščine. Želimo, da bodo tudi generacije za nami vedele, kaj se je v preteklih letih dogajalo na tem območju in kako lokalni ljudje že desetletja oziroma stoletja pijejo to »kisevo vodo« zaradi njenih dobrodejnih učinkov. In predvsem, da bomo znali ta dragoceni vodni biser ohraniti.

Čezmejni projekt KaraWAT

Čezmejni projekt KaraWAT

V letih 2021 in 2022 smo bili vključeni v mednarodni projekt KaraWAT – Strategija trajnostnega upravljanja vodnih virov v Karavanke UNESCO Globalnem Geoparku.

V okviru projekta je Geološki zavod Slovenije izvedel terenske meritve lastnosti mineralne vode v Kotljah, raziskave njene sestave in pregled stanja obstoječih vrtin.

Kavarna

Dobrodošli v nov kotiček sprostitve in druženja na Koroškem. Dobra kava, osvežilni napitki in lahki prigrizki, z veliko mero lokalnih okusov. Vselej blizu naravi, aktivno in v družbi najbližjih.

VEČ O TEM

Športna igrišča

Za tisti občutek, ko daš vso svojo energijo v odlično igro s prijatelji. Pa naj bo to tenis, odbojka na mivki ali dinamični padel. In jo zaključiš z osvežitvijo in smehom v dobri družbi.

VEČ O TEM

Piknik prostor

Za tiste dni, ko bi radi posedeli s prijatelji zunaj in zraven malce prigriznili. Brez domačega packanja posode in odvečnega dela. Enostaven, hiter in udoben piknik. Po vaši meri in okusu.

VEČ O TEM